У Лешку откривен споменик Зорану Мијатовићу - www.gazimestan.rs

17. јун 2018.


У ЛЕШКУ ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ЗОРАНУ МИЈАТОВИЋУ


Дана 16. јуна 2018. године, на Северу Косова и Метохије, у малом Лешку (општина Лепосавић) откривен је и освећен споменик јунаку са Кошара, Зорану Мијатовићу.

Зоран је рођен 1979. године у селу Јарињу, поред Лешка. Редовни војни рок је започео у Ваљеву, а затим је прекомандован на Косово и Метохију, на караулу Кошаре, подно Проклетија, у рејону Јуничких планина, где су се водили најжешће копнене борбе између припадника Војске Југославије и руских добровољаца против албанских терориста потпомогнутих са Војском Републике Албаније и другим плаћеницима.

По сведочењу његових другова, који су му и подигли споменик, а и последњи који су видели живог, услед слабе видљивости и густе магле, Зоран је жив ухваћен... Кроз какве је муке прошао можемо само да замислимо.

Иницијатор подизања споменика, и човек који је последњи видео живог Зорана, је са члановима породице настрадалог јунака открио споменик, а затим је одслужен парастос и освећење споменика од стране свештеника, и на тај начин принешена молитва за покој душе Зоранове.

У име свештенства, верном народу обратио се протојереј-ставрофор Мирослав Попадић. После парастоса, приређен је пригодан програм.

Најпре се обратио председник Месне заједнице Будимир Вељовић, затим, испред 125. моторизоване бригаде ВЈ, иницијатор подизања споменика, Дарко Анђелковић, који је и у име породице поздравио присутне, будући да за то мајка и сестра нису имале снаге.

Након њега се присутнима обратио потпредседник општине Лепосавић, Радош Михајловић. Говор је одржао и  доктор Братислав Миловановић, а потом и песник Милан Николић.

Љубав према Косову и Метохији и према жртвама рата показао је и наш велики песник Божидар Глоговац, који се обратио бираним речима и дивном песмом.

У програму су учествовали и ученици О.Ш. ,,Стана Бачанин’’ као и  ученици средње Пољопривредне школе, који су овај програм учинили богатијим.

Својом песмом посвећеном Зорану Мијатовићу, обратио се вероучитељ Милутин Попадић, који је заједно са члановима породице добио захвалнице у име 125. моторизоване бригаде.

 

 

Милутин Попадић
17.06.2018.

 


Посећено је: 4416  пута
Број гласова: 15
Просек: 5,00

Tags:
KOSARE
SPOMENIK
ZORAN MIJATOVIC
LESAK
LEPOSAVIC


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Срђан Кошанин

Ратне приче са Кошара

Лозанка Радоичић: Кошаре, наша рана до гроба

Млада војничка крв са Кошара

Кошaрe симбол хeроизмa - 22 године касније

Ратни пут 125. мтбр из Косовске Митровице

Пуковник Душко Шљиванчанин отишао у пензију