У Лесковцу откривен споменик припадницима Војске и Полиције који су бранили отаџбину 1998-1999 - www.gazimestan.rs

6. јун 2022.


У ЛЕСКОВЦУ ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ПРИПАДНИЦИМА ВОЈСКЕ И ПОЛИЦИЈЕ КОЈИ СУ БРАНИЛИ ОТАЏБИНУ 1998-1999


На иницијативу Удружења Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни“, а уз подршку Министарства одбране и Војске Србије у лесковачкој касарни „Војвода Петар Бојовић“ изграђено је Спомен обележје посвећено припадницима Војске и Полиције који су 1998. и 1999. године погинули у борбама са шиптарским терористима и снагама НАТО у Зони одговорности 549. МтБр (општине Призрен, Ораховац, Сува Река, Ђаковица и Гора).

Откривању Меморијала присуствовали су:

  • ратни командант 549. МтБр генерал-мајор у пензији Божидар Делић,
  • заменик команданта Копнене Војске генерал-мајор Слађан Стаменковић,
  • градоначелник Лесковца Горан Цветановић,
  • државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор,
  • Епископ нишки господин Арсеније,
  • ветерани 549. МтБр и Полиције,
  • чланови породица погинулих,
  • представници Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а и
  • бројни грађани.

Спомен обележје су открили генерал Делић и власник компаније „Крупник“ Милан Симовић, који је финансирао пројектовање и изградњу, а потом је Епископ нишки Арсеније, уз саслужење војног и локалног свештенства, освештао Меморијал.

На монументалном постаменту Спомен обележја исписано је 235 имена погинулих припадника Војске Југославије и Полиције Републике Србије у Зони одговорности 549. МтБр.

* 103 имена припадника 549. МтБр;
*  36 имена припадника из јединица Приштинског корпуса;
*  6 имена припадника јединица Нишког корпуса;
*  6 имена припадника 63. падобранске бригаде;
*  6 имена припадника 72. специјалне бригаде;
*  76 имена припадника из састава Полиције Републике Србије и
*  2 имена руских добровољаца који су се борили у саставу српских снага безбедности.

На врху постамента је постављен тенк Т-55 у којем је 11. августа 1998. године у борби са шиптарским терористима погинуо командир 3. чете оклопног батаљона 549. МтБр капетан Антун Жељко Мартиновић. Данас је међу присутнима био и возач тенка војник Стојан Стојановић, који је када је тенк погођен, и сам рањен, повукао тенк у заклон, и извлачио своје чланове посаде и пружао им помоћ.

Обраћајући се породицама погинулих хероја генерал Делић рекао је да је данашње окупљање организовано пре свега да би се указала част породицама палих сабораца рекавши:

- „…Поштоване породице наших погинулих сабораца, сви смо ми данас овде због вас. Да вам покажемо да, иако је прошло 23 године, ми ниједног дана нисмо заборавили своје саборце. Истина, дуго смо чекали. Постојале су чак и сумње да ли ћемо ми успети да отргнемо од заборава људе са којима смо заједно бранили нашу државу…

…Ми нисмо желели само да направимо споменик за своју бригаду, нисмо се само ми борили на Косову и Метохији. Са нама су били припадници посебних јединица полиције, припадници специјалних јединица, припадници војних одсека, округа и њихови одреди, али ми нисмо ипак могли да направимо споменик за све који су погинули у нашој држави. Зато смо одлучили да  сви они који су погинули у зони наше бригаде буду на нашем споменику. Тиме дајемо пример како заједништво мора да се оствари у нашој Србији да би она напредовала даље…“

Генерал Делић се и захвалио Министарству одбране и Војсци Србије, Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, градоначелнику Лесковца и свима коју су данас својим доласком указали поштовање погинулим борцима.

Присутнима се обратио и ратни командант 122. интервентне бригаде ПЈП Драган Живаљевић наглашавајући да је 549. МтБр одувек представљала пример као што и сада представља пример управо због неговања традиција, пажње и бриге према ветеранима и породицама погинулих.

На крају свечаности, венце и цвеће положили су генерал Делић испред Удружења, градоначелник Лесковца, као и делегације: привредног друштва “Крупник”, Војног синдиката Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Војске Србије, Команде за обуку, Војне академије...

Као и Удружења Ветерана ПЈП, Кола српских сестара, Друштва српских домаћина (Нићифор Аничић и проф. др Миладин Шеварлић), Удружења “Спасимо српску децу”, Удружења ветерана 63. падобранске бригаде, Удружења „Вукови са Дрине“ и бројни грађани.

Генерал Делић је доделио плакете Удружења заменику команданта Копнене војске генерал-мајору Слађану Стаменковићу и власнику компаније „Крупник“ Милану Симовићу.

Посећено је: 1253  пута
Број гласова: 0
Просек: 0,00

Tags:
549. BRIGADA
PRISTINSKI KORPUS
LESKOVAC KASARNA
DONJE SINKOVCE
BOZIDAR DELIC
VOJSKA JUGOSLAVIJE
OTKRIVANJE SPOMENIKA
ZONA ODGOVORNOSTI
63. PADOBRANSKA
72. SPECIJALNA
RUSKI DOBROVOLJCI
NISKI VLADIKA
ALBANSKI TERORISTI
OKLOPNI BATALJON
ZELJKO MARTINOVIC
STOJAN KONJIKOVAC
KOMPANIJA KRUPNIK
EPISKOP ARSENIJE


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Знаш ли рећи ко је Пеђа

Исповест хероја са Кошара Ивице Колева: Рањен сам са 30 гелера, а опет бих бранио Косово и Метохију

Ода захвалности Предрагу Пеђи Леовцу

У Призрену догодине

Упокојио се Алберт Андиев, руски добровољац који је бранио Србе 1999. на Космету

ЧЕЛИЧНА ОДБРАНА- Заседа на Крбосу (Паштрик) 13/14. децембар 1998. године

У Лазаревцу одржан парастос и отворена улица за Сашу Иванковића у насељу Расадник 16.04.2022