СПЕЦИЈАЛЦИ РОСУ ТУКЛИ СРБЕ: Палицама и бибер спрејом на мештане Штрпца - www.gazimestan.rs

3. мај 2019.


СПЕЦИЈАЛЦИ РОСУ ТУКЛИ СРБЕ: ПАЛИЦАМА И БИБЕР СПРЕЈОМ НА МЕШТАНЕ ШТРПЦА


У Штрпцу је данас дошло до сукоба групе Срба и косовске полиције, у којем је повређено десетак Срба из Штрпца који су покушали да спрече пролазак багера до места где су започети радови на градњи мини хидроцентрале. Срби су блокирали локални пут, а Косовска полиција је, како би их уклонила, употребила бибер спреј и палице, објавила је ТВ Мост.

Повређенима је прва помоћ указана у Дому здравља у Штрпцу. Житељи Сиринићке жупе окупили су се испред општине Штрпце и захтевају да им се обрате надлежни, који су обећали да радови на градњи мини хидроцентрале неће бити настављени, пренела је та телевизија.КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КиМ ОСУДИЛА УПОТРЕБУ СИЛЕ

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је данас осудила употребу голе и бруталне силе полиције над демонстрантима у општини Штрпце, који протестују против изградње мини-хидроцентрале.

"Подсећамо Кфор и међународне мисије да је српски народ у општини Штрпце посебно рањив због чињенице да се веома дуго налази у изолацији, и да свака демонстрација силе над људима који живе у тако тешким условима, не само да није хумана, већ и изазива оправдани револт читавог српског народа на Косову и Метохији", наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.
 

Из Канцеларије позивају представнике међународне заједнице на Косову и Метохији да Србима гарантују демократско право на јавно и мирољубиво изражавање незадовољства и да спрече насилне акције полиције и њену злоупотребу у стварању атмосфере ванредног стања у срединама које већински насељавају Срби."На учеснике протеста у Штрпцу апелујемо да своје оправдано незадовољство исказују на миран и достојанствен начин и да не дају поводе Приштини да додатно отежа положај Срба у том делу Косова и Метохије, јер јасно је да најекстремније приштинске политичке структуре жељно чекају сваку прилику и изговор да демонстрирају силу према нашем народу у Покрајини", наводи се у саопштењу.

 ГРАДОНАЧЕЛНИК ШТРПЦА: НАПАД НА ОПСТАНАК

Градоначелник Општине Штрпце Братислав Николић најоштрије осуђује јутрошњу прекомерну употребу силе од стране припадника РОСУ и напад на становнике општине Штрпце који су покушали да зауставе багер за изградњу мини-хидроелектране и самим тим заштите своја права и оцењује да је то напад на све становнике Штпрца.

„Целокупно општинско руководство и ја лично смо одувек били уз свој народ и тако ће бити и надаље. Оно што се јутрос десило, када је услед прекомерне употребе силе повређено двадесет мештана наше општине је нешто што је недопустиво и нешто што више никад не сме да се понови. Става смо да се сви проблеми морају решавати једино на миран начин”, истакао је Николић.Општина Штрпце је донела одлуку о обустави радова на изградњи мини хидроелектране због замућења воде за пиће у резервоару а самим тим и због угрожавања водоснабдевања и та одлука је и даље на снази.

Из Општине Штрпце истичу да ће о свему што се данас десило разговарати са надлежнима и тражити објашњење за овакав вид примене силе над недужним становницима Штрпца.

 

 

Вечерње новости
03.05.2019

 РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

Битка за Кошаре - Старо Грацко - Кафић Панда - Клечка - Радоњићко језеро - Рамуш Харадинај

Жута кућа - Отето Косово - Крај - Истине и лажи - За ким звона не звоне - Јована - Рат за Космет

Живети у енклави - Српски пилоти - Ратна прича - Љиљана Жикић - Слађана Станковић -

 Посећено је: 2319  пута
Број гласова: 10
Просек: 5,00

Tags:
NAPAD
AGRESIJA
ALBANSKI ZLOCINI
ROSU
BIBER SPREJ
PALICE
STRPCE


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Косово очима Патријарха Павла

Писмо сину Александру Кисину на вјечној стражи

Извештај са парастоса жртвама Мартовског погрома 17.3.2016

Обележавање 13. годишњице Мартовског погрома у Београду

Центарфор са Кошара: Мирослав Вишњић из 5. батаљона Војне полиције

2003: Злочин у Гораждевцу

Гавра Гвоздени: Преживео сам 28 албанских метака 1999. на Косову и Метохији