Сећање на погибију капетана Срђана Кошанина и старијег водника Јована Тепавца априла 1999. године - www.gazimestan.rs

19. април 2021.


Сећање на погибију капетана Срђана Кошанина и старијег водника Јована Тепавца априла 1999. године


Пре тачно 22 године у рејону каруле Кошаре на брду званом Шкоза погинуо је командант нашег вода херој Срђан Д. Кошанин капетан 1. класе, поред кога такође гине и наш старији водник Јован Тепавац.


Срђан Кошанин: учесник три рата 1990-их

Њих двојица имали су задатак да на себе привуку ватру како би наша борбена група од тридесетак бораца из  5. Батаљона војне полиције за специјалне намене (Топчидер) предвођена мајором Бјелогрлићем успела да се пробије кроз непријатељске редове и да преко Републике Албаније зада завршни ударац вишеструко бројнијем непријатељу.

Успели смо да пробијемо непријатељске прве линије и да уђемо у албанску територију где остајемо опкољени два дана, због повлачења других јединица које су требале да нам штите леђа. Око нас је био обруч од најмање 2.000 припадника албанских теорориста из ОВК и њихових помагача.

Након дводневне борбе и захваљујући Божјој вољи и лукавој тактици мајора Бјелогрлића успевамо да се извучемо кроз непријатељске редове и то неповређени. Иако је наша команда нас већ и отписала Кошанин и Тепавац су чекали на том брду да се ми појавимо и да нам штите одступницу.

У повратку сазнајемо да су наше старешине хероји капетан 1. класе Срђан Кошанин звани Ђидо и старији водник Јован Тепавац погинули од минобацачке мине која их је директно погодила.


Јован М. Тепавац, јунак новог доба

Кошанин страдао је на лицу места, док је старији водник Јован Тепавац подлегао ранама нешто касније, придруживши се својим славним прецима и испунивши Косовски завет... приложили су своје младе животе за част и слободу српства и отаџбине!

Хвала вам на свему што сте учинили за нас, јер да није било ваше жртве, ми данас сигурно не би били међу живима, а наша отаџбина Србија тешко да би постојала.

Српска историја се не пише само мастилом, већ и са крвљу и сузама срца. Живи мртвима затварају очи, а мртви живе уче животу!

 

🇷🇸🇷🇸🇷🇸 Живела Србија 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

 

Мирослав Вишњић
Инђија, 19.04.2021.

Посећено је: 619  пута
Број гласова: 25
Просек: 5,00

Tags:
BOJ NA KOSARAMA
SRDJAN KOSANIN
JOVAN TEPAVAC
GRAD KRALJEVO
OPSTINA PLANDISTE
VOJSKA JUGOSLAVIJE
KASARNA TOPCIDER
PETI BATALJON
SPECIJALNE NAMENE
VOJNA POLICIJA
BRDO SKOZA
JUNACI SRBIJE
KOSMETSKI VITEZOVI
KOSOVO METOHIJA
BESMRTNI HEROJI


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Центарфор са Кошара: Мирослав Вишњић из 5. батаљона Војне полиције

Милан Димић: Лeлeк србских мajки у души ми остaо

Кошaрe симбол хeроизмa - 22 године касније

Епитаф јунаку Срђану Кошанину

Вила са Кошара

Епитаф јунаку Срђану Кошанину

Отварање мурала Драгану Комарици и Ивици Серафиновићу 5. јуна 2021. у Смедереву