Албанци каменовали Србе код Петрича у Клини - www.gazimestan.rs
Сини јарко сунце са Косова


Лазарева песма


Јечам жњелa Косовкa дeвоjкa


Србско је било и биће Косово


Видовдaн
Статистика посета
од 07.11.2017.

Данас: 537
Два дана: 841
Недељно: 2956
Месечно: 12361
Годишње: 23969
Укупно: 193862

Највише посета
25.8.2018 2485
НЕ ЗАБОРАВИМО ХЕРОЈЕ!


Слађана Станковић


Браћа Милић


Милош Ћирковић


Зоран Гаврић


Видомир Шалипур МуњаНЕ ЗАБОРАВИМО МУЧЕНИКЕ!


Данило Милинчић из Самодреже


Зоран Вујовић Вујке


Ђорђе Мартиновић из Гњилана

29. мај 2018.


Албанци каменовали Србе код Петрича у Клини


Више десетина Албанаца, који су блокирали прилаз цркви Свете тројице у Петричу код Клине каменовали су Србе, којима су косовски специјалци омогућили прилаз светињи, приликом чега је теже повређен Радосав Кизић (22).

Њега је каменица погодила у главу и спроведен је у пећку болницу, а у инциденту су повређени и његов рођени брат Немања (20), као и председник привременог органа Клине Божидар Шарковић.

 

 

У цркву под пратњом

Раније током дана је више десетина Албанаца, који су и возилима са три стране блокирали прилазе цркви, око поднева поседало су у црквено дворишту не дозвољавајући косовским полицајцима да их помере. Због немогућности да уђу у црквено двориште, тридесетак расељених Срба упутило се потом испред станице полиције у Клини одакле су у пратњи десетак полицијских возила и специјалних снага полиције кренули пут цркве у Петричу.

– Албанци и даље не желе да се помере, већ су многи од њих поседали око темеља порушене светиње којој и даље не можемо да приђемо – каже председник привременог органа Клине (незаконита институција коју је успоставила Влада Александра Вучића како би сепартистичким органима дала пуни легимитет) Божидар Шарковић који се нада да ће специјалне јединице косовске полиције успети да склоне окупљене Албанце и расељеним Србима омогућити да обележе сеоску славу иако је свих око 250 Срба из села протерано 1999 године.

Намера Албанца, по мишљењу протераних Срба, јесте да их онемогуће да се врате својим огњиштима поготову што им већ готово 19 година користе имања и сву имовину. Иначе, у селу петрич код Клине од Срба остала је само бака Ката Грујић која се готово свакодневно налази на мети лопова.Каменована амбуланта

Амбуланта у српском делу Сувог дола, који се налази на пар километара од Косовске Митровице поново се нашла на мети непознатих нападача. У ноћи између недеље и понедељка, каменицама су поломљена стакла на улазним вратима и прозор на ординацији, а нападачи, као и у претходних неколико напада, нису пронађени.
– Наша амбуланта у Сувом долу, у којој пет дана у недељи одринирају лекар и медицинска сестра, често је на мети вандала који увек остају неоткривени и некажњени. Последњи напад десио се фебруара месеца ове године, али су наше просторије у овом мултиетничком селу биле мета и ранијих година – каже за „Новости“ директор Дома здравља у северној Косовској Митровици доктор Мирјана Гвоздић.

 

 

Истрага у току

Случај је пријављен Косовској полицији која је обавила увиђај, а истрага је у току. Како Радио Гораждевац сазнаје ухапшен је Србин који је осумњичен за наводни ратни злочин почињен 1999.
 
Неколико сати је група од тридесетак Срба чекала да им полиција омогући да приђу Цркви Свете Тројице у Петричу пошто је око 150 Албанаца блокирало прилаз овој цркви.
Полиција је успела да направи пролаз за Србе повратнике који су, након што су упалили свеће, напустили простор око порушене цркве.

Њих су каменицама гађали Албанци и погодили их, упркос јаким полицијским снагама. Радослав Кизић је повређен у пределу главе и пребачен је у болницу у Пећи где му се указује лекарска помоћ.
 

 

Црква двапут минирана

Црква Свете Тројице налазила се у Петричу недалеко од Клине, на путу Пећ-Приштина. Саграђена је 1992. године као задужбина породице Карић. Након доласка италијанских снага КФОР-а, минирана је у два наврата крајем јуна 1999.

Срамно је што су блокаду пута и напад на Србе уопште имали храбрости да осуде директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, "Српска листа" и такозвани "министар" у "влади" шиптарских сепаратиста Далибор Јевтић. јер управо су они најзаслужнији због пораста шиптарског насиља над Србима јер их управо охрабрују Бриселским споразумом предајући им сву надлежност што они схватају као зелено светло за коначно уништење Срба на Косову и Метохији јер су сви инструменти одбране преосталог народа на тај начин искључени.  

 


Извор: ФБ репортер
28.05.2018
Посећено је: 650  пута
Број гласова: 5
Просек: 5,00

Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Напад на србску децу у Старом Грацку

СПЕЦИЈАЛЦИ РОСУ ТУКЛИ СРБЕ: Палицама и бибер спрејом на мештане Штрпца

АРХИВА ВЕСТИ


Матија Бећковић, 2014. год.
"Ако Косово није наше, зашто онда од нас траже да им га дамо? Ако је њихово зашто нам га онда отимају? Ако већ могу да нам отму, зашто се још устручавају?"


Кнез Лазар 1389. год
"Боље да нас унуци мртве памте, нег да нас синови живе забораве.
Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика ми сила прети, већ по томе колику светињу браним!..."


Милош Обилић, 1389. год
"Нека од данас зна ко није знао да Србија није ћилим из Ушака, да Косово није свилени јастук из Бруса. Да Срби знају за нешто скупље од главе... Србија није шака пирича коју може да позоба свака врана коју донесе ветар."


Потурица Мустафа, 1389. год
"Потурици нико не верује. Ако је Турчин крвав до лаката, онда потурица мора до рамена..."


Кнегиња Милица, 1389. год
"Лазар није погинуо на Косову зато да се отимамо око његове круне. Него је погинуо да опстанемо окупљени као људи, као Срби око његове главе...
Србију на Косову нису победили Турци. Победиле су је њене војводине, и њене кнежевине."


Пророк  Теофан, 1389. год
"Што се чудиш, сваки ће те правац тамо одвести. Данас у Србији нема другог пута до пута на Косово или са Косова..."


Мусић Стеван, 1389. год
"Ко је Србин и србскога рода, И од србске крви и колена, А не дош’о на бој на Косово: Не имао од срца порода, Ни мушкога, ни девојачкога! Од руке му ништа не родило, Рујно вино, ни шеница бела! Рђом кап’о, док му је колена!"