Ко смо ми и зашто се боримо - gazimestan.rs

О намаПортал Gazimestan.rs је један од сајтова на интернет небу који има за циљ да промовише историју и географију, културу и наслеђе, поклоничка путовања и хуманитарне акције, страдање и голготу србског народа на Косову и Метохији.

Данас преостали Срби на Космету живе у углавном енклавама или гету, заборављени скоро од свих. Ретко ко се сети да их обиђе, још мање да их помогне. То су истински хероји данашњице, јер услови у којима они живе, раде и боре се за опстанак на својим огњиштима представља подвиг вредан сваког поштовања...


Зашто смо портал назвали Газиместан?
Зато што је Газиместан брдо, код Приштине, где се налази спомен-комплекс јунацима Косовског боја, који су се храбро супроставили Турцима Османлијама на Видовдан 1389. године баш ту на Газиместану, који су били тада далеко бројнији. Али србска војска предвођена Кнезом Лазаром изабрала је Царство небеско и тиме свим Србима оставила у аманет Косовски завет.

Газиместан је уствари симбол србског отпора, јунаштва, сећања на славне претке који су храбро положили живот за крст часни и слободу златну на олтару отаџбине пре више векова... Штавише, вековима после пропасти средњовековног србског царства, када би се Србима мушка деца рађала поздрављана су са: "Добродошао осветниче Косова".

Наш циљ је да промовишемо идеје које ће нас вратити једног дана на свету србску земљу... Није битно да ли ће то бити за пет, десет или педесет година... Јер ако су средњовековни Срби изгубили Космет крајем 14. века, онда су га Срби с' почека 20. века (у Првом балканском рату) предвођени Војводом Радомиром Путником и генералом Божидаром Јанковићем вратили у састав Краљевине Србије.


Нажалост услед неповољних политичких и геостратешких прилика крајем 1990-их година, када је 17 чланица НАТО пакта извршило стравичну агресију на Србију и Црну Гору, током пролећа 1999. године... Јужна србска покрајина окупирана и стављена под надзор КФОР и УНМИК, који су све своје активности усмерили на независност Космета, што се остварило 17. фебруара 2008. године.

Влада Републике Србије, нажалост никада није прогласила окупацију своје јужне покрајине, тако да нерешени статус Косова и Метохије и даље траје. То све нас свакако обавезује да пре свега помогнемо нашем народу доле на светој србској земљи кроз хуманиратне акције, али и да посећујемо наше православне и националне светиње, којих Богу хвала има на стотине на простору читавог Космета.


Ако имате неки савет или пак идеју за заједничко деловање, а да то нема везе са политиком или позивом на рат, слободно нас контактирајте путем елек. поште:


kontakt@gazimestan.rs
или пошаљите нам поруку путем формулара доле.


Ваше име
Ел. пошта
Телефон
Порука